MagyarDeutsch

nyitóoldal

Belépés

 
Regisztráljon! Használja a fórumot, iratkozzon fel hírlevélünkre.
Regisztráció  Elfelejtett jelszó

Pályázatok

 


"A Dám Önkormányzati Társulás szociális alapszolgáltatásainak fejlesztése eszközbeszerzéssel"
TOP-4.2.1-15-TL1-2016-00008

 

 

Katalógus

 

 

Vadász vendégház
7062 Keszőhidegkút, Fő u. 43.
Faluvégi, erdőszéli, festői környzeteben pihenhet kívánság szerinti programokkal. Vadmegfigyelés, túra, horgászat, lovaglás, termálfürdő a közelben. Magyaros vendéglátás.
Támogatóink

 

A projekt az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium Turisztikai célelőirányzatából került támogatásra.

 

 

Belecska Diósberény Értény Felsőnyék Fürged Iregszemcse Keszőhidegkút Kisszékely Koppányszántó Magyarkeszi Miszla Nagykónyi Nagyszékely Nagyszokoly Ozora Pári Regöly Szakadát Szakály Szárazd Tamási Tolnanémedi Udvari Újireg Varsád

FőoldalTelepüléseink Belecska   (6 db összesen)

belecska_cimer2.jpgBelecska község a Tolnai-dombság és a Kapos folyó közötti sík területen, Tolna megye északi felében, a tamási kistérségben helyezkedik el. A kistérség központja, Tamási 20 km-re van a falutól.

Már az avarkorból találunk települési emlékeket. A honfoglaló magyarok a falu határában talált földvárat megerõsítették, s hamarosan a Héder nemzetség szállásbirtokainak egyike lett. A falu templomáról egy 1271-ben kelt oklevél tesz említést, ez a templom 1454-ben még állt. Ebben az idõben a Miszlay család birtokolta. Lehetséges, hogy a település már a török hódoltság elõtt elnéptelenedett, a hódoltság idején teljesen elpusztult, a török összeírásokba, defterekbe már fel sem jegyezték.

Újra faluvá fejlõdése a XVIII. század végén kezdõdött, amikor a környezõ falvakból érkezõ telepesek földet vásároltak, házat építettek, s elindult a faluközösség kialakulása. A beköltözéshez a legfõbb kikötés az evangélikus vallás volt. Németek érkeztek Hidegkútról, Szárazdról, Gyönkrõl, Varsádról, Kistormásról, Felsõnánáról, Kalaznóról, Bátaapátiból. Magyar családok Gyönkrõl, Sárszentlõrincrõl és Némedibõl költöztek Belecskára.

A falu közigazgatásilag a görbõi körjegyzõséghez tartozott, s csak a XX. század elején kapott önálló jegyzõséget, s ez az 1930-as évekig állt fenn. Ebben az időben a lakosság mintegy 70%-ban német nemzetiségű volt, de a II. világháború utáni kitelepítés ennek 90 %-át elvitte. Napjainkban kb. 40 lakosnak van köze a német származáshoz. Az 1960-as évek elején a termelőszövetkezet megalakulásakor sokan munkahelyet keresve elköltöztek, a lakosság csökkent, megszűnt a község önállósága, az iskola elsorvadt, csak alsó tagozat maradt osztatlan osztályokkal. Belecskán csak azok maradtak, akik másutt nem találtak munkát, vagy anyagi okok miatt nem tudtak változtatni.

A település fontosabb adatai:

  • Területe: 1479 ha.
  • Lakossága: 361 fő. (2018.)

Önkormányzat elérhetősége:

  • Polgármester: Szemeti Sándor
  • Cím: 7061 Belecska, Fő u. 20.
  • Telefon: 74/526-000
  • e-mail: belecska@freemail.hu

 

Címertörténet  2008. április 01.
Belecska

 

A címer felső harmadában kék hullámpólyával vízszintesen vágott ezüst színű pajzs. A felső mező bal oldalán piros színű paprika, jobb oldalán természetes színű lombos fa található. A fa és a paprika között aranyszínű betűkkel Belecska felirat. Az alsó mező közepén fészkén álló jobbra forduló fehér gólya. A pajzs körül felülről körbefutó zöld színű stílizált levél minta.

 

Intézmények  2008. március 31.
Belecska

 

Intézmények és elérhetőségeik

 

Lakossági adatok  2008. március 30.
Belecska

 

A települési lakosság létszámának változása.

 

Közérdekű információk  2008. március 29.
Belecska

 

A község területe 1479 ha, ebbõl belterület 57 ha.
A lakosság létszáma 1999 végén 365 fõ, a lakások száma 140.

 

Gazdaság  2008. március 28.
Belecska

 

A működő vállalkozások száma 8, ebbõl 2 kft, 2 betéti társaság, 4 egyéni vállalkozás. Kiskereskedelmi üzlet 4 van a településen, ebbõl 2 élelmiszerüzlet, s egy vendéglátóhely működik a faluban.

 

Turizmus  2008. március 27.
Belecska

 

A község látnivalói között az evangélikus templomot, annak fafaragásos, díszes keretezésű, Krisztust ábrázoló oltárképét említhetjük.

 

ImpresszumAdatvédelemCopyright