MagyarDeutsch

nyitóoldal

Belépés

 
Regisztráljon! Használja a fórumot, iratkozzon fel hírlevélünkre.
Regisztráció  Elfelejtett jelszó

Pályázatok

 


"A Dám Önkormányzati Társulás szociális alapszolgáltatásainak fejlesztése eszközbeszerzéssel"
TOP-4.2.1-15-TL1-2016-00008

 

 

Katalógus

 

 

Tamási Üdülőtelep
7090 Tamási, Termál u. 3.
Tamásiban a termálfürdő mellett 2 üdülőtelep található mintegy 200 nyaralóházzal. A házak kőházak, de néhány faház is van a kínálatunkban.
Támogatóink

 

A projekt az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium Turisztikai célelőirányzatából került támogatásra.

 

 

Belecska Diósberény Dúzs Értény Felsőnyék Fürged Hőgyész Iregszemcse Kalaznó Keszőhidegkút Kisszékely Koppányszántó Magyarkeszi Miszla Mucsi Nagykónyi Nagyszékely Nagyszokoly Ozora Pári Regöly Szakadát Szakály Szárazd Tamási Tolnanémedi Udvari Újireg Varsád

FőoldalTelepüléseink Dúzs   (5 db összesen)

Dúzs címere A község a kistérség délnyugati részén, a Kapos folyó mentén fekszik, mely megközelíthető a Hőgyész- Dombóvár útvonalon. A település Hőgyész nagyközséggel közösen vasútállomással is rendelkezik.

A települést az 1230-as krónika ismerteti először. Egészen a török hódoltságig lakott település volt, ami a törökök ideje alatt elnéptelenedett. Mária Terézia német családokkal telepítette be a községet. A két világháború között a települést gróf Apponyi Géza birtokolta. A lakosságszám nagy arányú csökkenésével járt a II. világháború utáni németek kitelepítése, akik helyére bukovinai székelyek és magyarok érkeztek. Jelenleg magyarok, németek, székelyek és cigányok élnek a településen.

A községet szép erdő veszi körül, melyben megtalálhatók a cser, bükk, tölgy és fenyvesek. Nagy számban él itt a szarvas, őz, vaddisznó és a dámvad, de megtalálhatók az apróvadak is. Érdekesség: 1929-ben Zichy Rubido Iván ezen erdők területén ejtette el azt a szarvast, mely a II. világháború előtti időszak leghíresebb magyar trófeája volt. Jelenleg ezt a trófeát a Természettudományi Múzeumban őrzik. A település a Tolnai Borút állomásai közé tartozik, ahol több évtizedes hagyományai vannak a szőlő- és borkultúának.

A település épített látnivalói közé tartozik az 1828-ban klasszicista stílusban épített római katolikus templom. A településtől kb. 1 km-re található a híres csicsói forrás és kápolna, melynek nevezetessége, hogy Apponyi Antal disznócsordája itt túrt elő a földből egy Mária képet, amelynek helyén egy vízforrás fakadt. Ennek köszönhetően menekült meg a csorda a szomjúságtól.

A település fontosabb adatai:

  • Területe: 1203 ha
  • Lakossága: 241 fő (2018.)

Polgármesteri Hivatal elérhetőségei:

  • Polgármester: Kerekes József
  • Cím: 7224 Dúzs, Béke u. 13.
  • Telefon: 74/488-213
  • e-mail: duzsonk@freemail.hu

 

Címertörténet  2008. április 01.
Dúzs

 

A címerpajzs kék és zöld színnel két részre oszlik. A zöld részt alul ívelés választja el ezüst színnel, amely a Kapos folyót sizmbolizálja. A felső rész alapja kék, balról három sárga színű búzaszál. A jobb felső oldalon a sárga színű nap az élet jelképe. A bal alsó részen egy barna őzgida látható kettős okból: egyrészt a falu korábbi szimbóluma volt, másrészt utal a falu körüli vadászterületre. A jobb oldalon a szőlőtőke a bortermelésről ismert falut jelképezi barna, zöld és bordó színnel.

 

Intézmények  2008. március 31.
Dúzs

 

Intézmények és elérhetőségeik

 

Közérdekű információk  2008. március 30.
Dúzs

 

A község területe 1203 ha, ebből belterület 38 ha. A faluban nincs iskola, nincs óvoda, a könyvtár köteteinek száma mintegy 3000 db.

 

Gazdaság  2008. március 29.
Dúzs

 

Az 1990-es években lezajlott gazdasági-társadalmi változások a község lakosságát negatívan érintették, s bár a munkanélküliek aránya az 1994-es 27,1%-os szintről 1999-re 10,5 %-ra csökkent, de 2000-ben 13,26%-ra nőtt, még mindig az egyik legmagasabb a környéken.

 

Turizmus  2008. március 28.
Dúzs

 

A falu déli határán, Mucsi irányában, Csibrák, Kurd és Lengyel felé elnyúlóan tölgyes, bükkös, cseres, fenyves jellegű erdő terül el, amely a nagyvadak élőhelye.

 

ImpresszumAdatvédelemCopyright