MagyarDeutsch

nyitóoldal

Belépés

 
Regisztráljon! Használja a fórumot, iratkozzon fel hírlevélünkre.
Regisztráció  Elfelejtett jelszó

Pályázatok

 


"A Dám Önkormányzati Társulás szociális alapszolgáltatásainak fejlesztése eszközbeszerzéssel"
TOP-4.2.1-15-TL1-2016-00008

 

 

Katalógus

 

 

Hársfa Panzió
7090 Tamási, Hársfa u. 20.
Üdülési lehetőség a Hársfa Panzióban Tamásiban, a termálfürdőtől 100 méterre. Mediterrán környezetben, kontinentális reggelivel és kedvező árakkal várjuk a pihenni vágyókat.
Támogatóink

 

A projekt az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium Turisztikai célelőirányzatából került támogatásra.

 

 

Belecska Diósberény Dúzs Értény Felsőnyék Fürged Gyönk Hőgyész Iregszemcse Kalaznó Keszőhidegkút Kisszékely Koppányszántó Magyarkeszi Miszla Mucsi Nagykónyi Nagyszékely Nagyszokoly Ozora Pári Regöly Simontornya Szakadát Szakály Szárazd Tamási Tolnanémedi Udvari Újireg Varsád

FőoldalTelepüléseink Gyönk   (3 db összesen)

gyonk_cimer1.jpg A település a kistérség északi részén, a Somogy- Tolnai dombvidék és a Mezőföld találkozásánál fekszik. Megközelíthető közúton a 61-es s a 65-ös útról is.

Már a bronzkorban is volt itt élet, az avarkorból származó leletek már nagyobb település nyomait jelezték. Az első írásos dokumentum az 1280-as években látott napvilágot. Ebből megtudhatjuk, hogy a település a Gyönki család birtoka volt, akiket 1446-ig említenek az egykori oklevelek. 1713-ban magyarokkal, majd 1722-ben Hessenből érkezett evangélikus németekkel telepítették be. Később Nagyszékelyből református németek egy csoportja is átköltözött Gyönkre. Ezért jelenleg is ez a felekezeti megoszlás érvényes a településre. 1777-ben emelték a barokk stílusú református templomot, majd a XIX. század második felében részben ekletikus stílusban építették át. A Dél-Dunántúl legnagyobb evangélikus temploma 1896-ban épült neogótikus stílusban. A neoromán és neogót elemekkel díszített római katolikus templom 1926-ban épült.

A település rohamos fejlődésnek indult a XVIII. században. Ma is híres gimnáziumának őse az 1806-ban Nagyszékelyben alapított és 1812-ben Gyönkre telepített református algimnázium volt. Az intézményben a kezdetektől a napjainkig oktatják a német nyelvet, és nagy figyelmet fordítanak a nemzetiségi kultúra ápolására.

A II. világháború utáni kitelepítések itt is nagy változást hoztak, nemzetiségi összetételét tekintve megszűnt a német többség. A kitelepítettek helyére orosházi és felvidéki magyar és bukovinai székely családok kerültek. A község az 1950-es évektől ismét fejlődésnek indult, több vállalat települt ide. A rendszerváltás után más településekhez hasonlóan itt is jelentős gazdasági átalakulás ment végbe.

A községben művelődési ház, könyvtár, emlékház, német nemzetiségi tájház működik. A három felekezet templomán túl még számos látnivaló várja az idelátogatót. A Magyary-Kossa kúria- mely egykor a Széchenyi család tulajdona volt- barokk eredetű, klasszicista stílusú épület a XIX. század első felében épült. A települést számos értékes köztéri alkotás díszíti, a helyreállított sváb tájházban látható az évtizedeken át gyarapított értékes német nemzetiségi gyűjtemény.

A környék völgyes-dombos vidéke jó kirándulási, túrázási lehetőséget nyújt.

A település fontosabb adatai:

  • Területe: 3627 ha
  • Lakossága: 1968 fő  (2012.)

Polgármesteri Hivatal elérhetőségei:

  • Polgármester: Katz Gyula István
  • Cím: 7064 Gyönk, Ady E. u. 561.-562.
  • Telefon: 74/448-117
  • e-mail: gyonk.pmester@t-online.hu

 

 

Címertörténet  2008. május 03.
Gyönk

 

A község címerének meghatározó motívumai a búzakalász, a szőlő, a könyv és a hársfa. A felső részen látható három arany búzakalász a település meghatározóan mezőgazdasági jellegét fejezi ki, a leveles arany szőlőfürt a szőlő- és borkultúrát jelképezi. A hársfa a német nemzetiségre utal. A fa előtt lebegő nyitott vörös könyv és az ezüst lúdtoll jelentése: a közel két évszázados gimnázium, a tudást adó intézmény nyitott mindenki számára.

 

Intézmények  2008. március 31.
Gyönk

 

Intézmények és elérhetőségeik

 

Közérdekű információk  2008. március 29.
Gyönk

 

A város területe 3627 ha, lakossága 1988 fő.

 

ImpresszumAdatvédelemCopyright