MagyarDeutsch

nyitóoldal

Belépés

 
Regisztráljon! Használja a fórumot, iratkozzon fel hírlevélünkre.
Regisztráció  Elfelejtett jelszó

Pályázatok

 


"A Dám Önkormányzati Társulás szociális alapszolgáltatásainak fejlesztése eszközbeszerzéssel"
TOP-4.2.1-15-TL1-2016-00008

 

 

Katalógus

 

 

Termál Motel és Kemping
7090 Tamási, Hársfa u. 1.
A kemping különböző szolgáltatásokkal várja kedves vendégeit a termálfürdő közvetlen szomszédságában.
Támogatóink

 

A projekt az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium Turisztikai célelőirányzatából került támogatásra.

 

 

Belecska Diósberény Dúzs Értény Felsőnyék Fürged Hőgyész Iregszemcse Kalaznó Keszőhidegkút Kisszékely Koppányszántó Magyarkeszi Miszla Mucsi Nagykónyi Nagyszékely Nagyszokoly Ozora Pári Regöly Szakadát Szakály Szárazd Tamási Tolnanémedi Udvari Újireg Varsád

FőoldalTelepüléseink Kalaznó   (3 db összesen)

Kalaznó címere A szép környezetben lévő zsáktelepülés a kistérség déli részén fekszik a Donát-patak szeli ketté. A 65-ös útról Hőgyész után lekanyarodva érhetjük el.

A XIII. századtól lakott település, nevének első írásos előfordulása 1332-ből való. A török kiűzése után lakatlanná vált, az újratelepítés 1722-ben, Mária Terézia idején történt meg. Evangélikus sváb lakosság települt erre a mocsaras területre, melyet termővidékké alakítottak át. Barokk stílusú evangélikus templomukat 1787-90 között építették fel, ebből a korból való copf stílusú berendezése is. Az emberek növénytermesztésből és állattenyésztésből éltek. A falu lakosságának többségét 1945 után kitelepítették, helyükre bukovinai székelyeket, felvidéki magyarokat telepítettek. A faluban napjainban magyarok, svábok, székelyek, cigányok élnek együtt.

Régi házakat az új fővárosi, német, svájci tulajdonosok nyaralókká alakítják át. A környező erdők kis-és nagyvadakban gazdagok, a táj szépségét a falu határában fekvő két tó is emeli. A környéken tervezett turista útvonal érinti Kalaznót is, mely még több lehetőséget teremt arra, hogy a kis falu bekapcsolódhasson a hazai turizmusba. A település épített látnivalóji közé tartozik a "Megbékélés kapuja", mely Törő György fafaragó népi iparművész alkotása.

A település fontosabb adatai:

  • Területe: 1774 ha
  • Lakossága: 147 fő  (2018.)

Polgármesteri Hivatal elérhetőségei:

  • Polgármester: Frei-Kovács Mónika
  • Cím: 7194 Kalaznó, Fő u. 176.
  • Telefon: 74/588-000
  • e-mail: k4331@koznet.hu

 

Címertörténet  2008. április 01.
Kalaznó

 

Kalaznó címerét a megyei levéltárban fellelhető régi pecsétnyomatok alapján készítették el. A búzakalász és ekecsoroszlya a földművességet, a kék csík a települést kettészelő Donát-patakot szimbolizálja. A szarvas a magyarságot és egy kicsit a vadászatot és a turisztikát jelképezi. A régi leiratban leveles szőlőfürt is szerepelt, de ez mára sajnos már nem jellemző Kalaznóra.

 

Intézmények  2008. március 31.
Kalaznó

 

Intézmények és elérhetőségeik

 

Közérdekű információk  2008. március 29.
Kalaznó

 

A község területe 1774 ha, lakossága 196 fő.

 

ImpresszumAdatvédelemCopyright