MagyarDeutsch

nyitóoldal

Belépés

 
Regisztráljon! Használja a fórumot, iratkozzon fel hírlevélünkre.
Regisztráció  Elfelejtett jelszó

Pályázatok

 


"A Dám Önkormányzati Társulás szociális alapszolgáltatásainak fejlesztése eszközbeszerzéssel"
TOP-4.2.1-15-TL1-2016-00008

 

 

Katalógus

 

 

Vadász vendégház
7062 Keszőhidegkút, Fő u. 43.
Faluvégi, erdőszéli, festői környzeteben pihenhet kívánság szerinti programokkal. Vadmegfigyelés, túra, horgászat, lovaglás, termálfürdő a közelben. Magyaros vendéglátás.
Támogatóink

 

A projekt az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium Turisztikai célelőirányzatából került támogatásra.

 

 

Belecska Diósberény Értény Felsőnyék Fürged Iregszemcse Keszőhidegkút Kisszékely Koppányszántó Magyarkeszi Miszla Nagykónyi Nagyszékely Nagyszokoly Ozora Pári Regöly Szakadát Szakály Szárazd Tamási Tolnanémedi Udvari Újireg Varsád

Magyarkeszi címere A falu a kistérség északnyugati részén, a Tita-patak völgyében, Somogy és Fejér megye határán fekszik. A 65-ös útról, valamint a 65-öst és 64-est összekötő útról is egyaránt megközelíthető.

A kőkorszakban is lakott terület volt, a kedvező adottságainek köszönhetően itt telepedett le a honfoglaló Gut-Keled nemzetség. Fontosságát mutatja, hogy 1274-ben már temploma és plébániája volt, de a települést csak 1327-ben említi oklevél. A falu a török uralom alatt elnéptelenedett, de a XVIII. században újjáépült. A terület ekkor az Eszterházy család kezébe került. a falu ekkor a Keszi nevet viselte, melyet a Felvidékről betelepült tótók után Tótkeszire változtattak. A település neve 1903-ban amagyarok többségbe kerülésével és a szlovákok asszimilációja miatt Magyarkeszire módosult. A szlovákok és magyarok együttélését a közös vallás és teplomuk megépítése is segítette. A lakosság nagy többségének megélhetését a mezőgazdaság adta és adja ma is. A jó termőföld lehetőségeit kihasználva több kistermelő biogazdálkodással foglalkozik.

A szép környék, a jó földrajzi fekvés és a tiszta levegő jó alapot jelent a falusi turizmusnak.

A faluban óvoda, iskola, művelődési ház, teleház, könyvtár orvosi- fogorvosi rendelő és gyógyszertár működik. Építéseti látnivalói közül figyelmet érdemel a barokk stílusban épült templom és a ma még romos állapotban lévő Gizella hengermalom. A köztereken vallási trgyú szobrokat és a gazdák portáira épített házi káponákat láthat az ide látogató. A közösségi rendezvényeken kívül a kulturális élet meghatározói a civilszervezetek, melyek a hagyományok ápolásában is nagy serepet töltenek be. A település évről- évre visszatérő rendezvényei túlmutatnak a megye- illetve országhatárokon is. A lótenyésztés hagyományait ápolva minden évben megrendezésre kerül a helyi lótenyésztők által rendezett lóverseny.

A település fontosabb adatai:

  • Területe: 3838 ha
  • Lakossága: 1252 fő  (2018.)

Polgármesteri Hivatal elérhetőségei:

  • Polgármester: Kovács Erzsébet
  • Cím: 7098 Magyarkeszi, Szabadság u. 2.
  • Telefon: 74/478-644
  • e-mail: mkesziph@freemail.hu

 

 

Címertörténet  2008. április 01.
Magyarkeszi

 

A korabeli pecsétnyomon szépen kirajzolódik egy búzakéve hat szál búzával, mellette két fürt szőlővel. Körkörösen egy virág-levél ornamentika látható. A felső mező sárga, az alsó zöld, ezt kék hullámos vonal választja ketté. A tót eredet a címer felső részén látható királyi palást fehér, kék és piros színei jelzik. A bal felső sárga mezőben zöld színű búzakalász látható. Az alsó zöld mezőben a lófej az állattartásra utal.

 

Intézmények  2008. március 31.
Magyarkeszi

 

Intézmények és elérhetőségeik

 

Közérdekű információk  2008. március 29.
Magyarkeszi

 

A község területe 3838 ha, lakossága 1312 fő.

 

ImpresszumAdatvédelemCopyright