MagyarDeutsch

nyitóoldal

Belépés

 
Regisztráljon! Használja a fórumot, iratkozzon fel hírlevélünkre.
Regisztráció  Elfelejtett jelszó

Pályázatok

 


"A Dám Önkormányzati Társulás szociális alapszolgáltatásainak fejlesztése eszközbeszerzéssel"
TOP-4.2.1-15-TL1-2016-00008

 

 

Katalógus

 

 

Termál Motel és Kemping
7090 Tamási, Hársfa u. 1.
A kemping különböző szolgáltatásokkal várja kedves vendégeit a termálfürdő közvetlen szomszédságában.
Támogatóink

 

A projekt az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium Turisztikai célelőirányzatából került támogatásra.

 

 

Belecska Diósberény Dúzs Értény Felsőnyék Fürged Hőgyész Iregszemcse Kalaznó Keszőhidegkút Kisszékely Koppányszántó Magyarkeszi Miszla Mucsi Nagykónyi Nagyszékely Nagyszokoly Ozora Pári Regöly Szakadát Szakály Szárazd Tamási Tolnanémedi Udvari Újireg Varsád

FőoldalTelepüléseink Mucsi   (3 db összesen)

Mucsi címere A falu a kistérség déli részén, a dombokkal körülölelt völgyben fekszik. Legkönnyebben a 65-ös főútról Hőgyész felől érhető el, de megközelíthető Tevel-Závod felől is. A település határában tiszta vizű források fakadnak, itt folyik a Kápolna-forrás is, melyhez mondák fűződnek, vízének gyógyerőt tulajdonítanak.

A községhez tatozó terület már az őskorban is lakott volt, de az első írásos megjelenése 1403-ból származik. A település a 150 éves török uralom után, az 1720-as évektől Hessen tartományból érkeztek kézművesek és parasztok. Az ezt követő három évszázadban a telepesek mezőgazdasági, kézműipari és szellemi kultúrát honosítottak meg. Az 1946-os kitelepítés miatt a lakosság 95%-át kitelepítették, helyükre az ország minden részéről érkeztek telepesek. A német nyelv helyét a magyar vette át.

A településen óvoda és könyvtár működik. A falu környékének nevezetessége a papdi Mária-kápolna a mellette folyó gyógyforrással, mely ma búcsújáróhely. A római katolikus templom a XVIII. században épült, amelynek oltára alá helyezték el Szent Valérius Feliciánus vértanú holttestét és a vérét tartalmazó edénykét, melyeket XIII. Leo pápa ajándékozott oda gróf Apponyi Albertnek, Mucsi kegyurának.

A kisközség a földrajzi adottságai miatt megőrizte természetes állapotát és tiszta levegőjével, forrásaival, valamint természeti környezetével várja az ide látogatókat. A település épített látnivalói közé tartozik a Szent Flórián homokkő szobor is.

A település fontosabb adatai:

  • Területe: 2528 ha
  • Lakossága: 488 fő  (2018.)

Polgármesteri Hivatal elérhetőségei:

 

 

Címertörténet  2008. április 01.
Mucsi

 

A pajzs alakú címer alsó zöld mezejében a három domb a község domborzati adottságait jeleníti meg. A mező közepén lévő ezüst színű ekevas egyrészt a településre jellemző mezőgazdasági kultúrára, másrészt a legrégibb, ismert községi címerre utal. A középső kék mezőben a szarvas a falura jellemző vadállományt szimbolizálja. A felső mező baloldali ezüst mezejében a szőlőfürt jelképe annak, hogy Mucsiban virágzott a borkultúra. A felső mező jobb oldali vörös mezőjében a félhold az éltető erőt mutatja.

 

Intézmények  2008. március 31.
Mucsi

 

Intézmények és elérhetőségeik

 

Közérdekű információk  2008. március 29.
Mucsi

 

A község területe 2528 ha, lakossága 490 fő.

 

ImpresszumAdatvédelemCopyright