MagyarDeutsch

nyitóoldal

Belépés

 
Regisztráljon! Használja a fórumot, iratkozzon fel hírlevélünkre.
Regisztráció  Elfelejtett jelszó

Pályázatok

 


"A Dám Önkormányzati Társulás szociális alapszolgáltatásainak fejlesztése eszközbeszerzéssel"
TOP-4.2.1-15-TL1-2016-00008

 

 

Katalógus

 

 

Termál Motel és Kemping
7090 Tamási, Hársfa u. 1.
A kemping különböző szolgáltatásokkal várja kedves vendégeit a termálfürdő közvetlen szomszédságában.
Támogatóink

 

A projekt az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium Turisztikai célelőirányzatából került támogatásra.

 

 

Belecska Diósberény Értény Felsőnyék Fürged Iregszemcse Keszőhidegkút Kisszékely Koppányszántó Magyarkeszi Miszla Nagykónyi Nagyszékely Nagyszokoly Ozora Pári Regöly Szakadát Szakály Szárazd Tamási Tolnanémedi Udvari Újireg Varsád

FőoldalTelepüléseink Nagykónyi   (3 db összesen)

Nagykónyi címereA község a kistérség nyugati részén, Somogy megye határához közel, a 61-es út mellett fekszik.

A település eredete az Árpád-korra vezethető vissza. 1312-ben Ugrin várnagy tört fegyveres erővel a településre és elpusztította azt. Ekkor a terület birtokosa Kónyi György volt. Az ügy a pécsváradi konvent és a király elé került, de annak következményeiről nem maradtak fenn írásos emlékek. A török hódoltság alatt nyolc ház állt Kónyiban, de a török kiűzése után lakatlan maradt. Egy ideig rácok lakták, de kuruc harcok idején felgyújtották a falut. A XVIII. század elején I. Lipót császár Eszterházy Pálnak adományozta a birtokot, a század közepére betelepítések következtében a falu lélekszáma jelentősen megemelkedett. A település római katolikus temploma 1762-ben épült barokk stílusban. A belső berendezés és a faliképek szintén ebben a stílusban készültek. A plébániaház 1806-ban épült. A szájhagyomány szerint a falu egy részét 1848-ban tűzvész pusztította el, majd a szabadságharc után német ajkú családok költöztek ide, de néhány emberöltő alatt ők is elmagyarosodtak. A település lakossága mindig földműveléssel és állattenyésztéssel foglalkozott, 1945 előtt nagy számban voltak közöttük a törpebirtokosok, de földnélküliek is.

A településen óvoda, iskola, könyvtár, művelődési ház, helyi televízió, idősek otthona, orvosi és fogorvosi rendelő, gyógyszertár működik.

A község híres szülötte Sárdi János színész, énekes, szülőházát emléktábla jelzi, személyes tárgyaiból emlékszobát rendeztek be. A község széléig húzódó Gyulaji erdő különleges növény és állatvilágával sétára, kikapcsolódásra ad lehetőséget. Itt honos a kárpáti sáfrány, mely Magyarországon ezen kívül csak a soproni erdőségben található. A természet szerelmesei mohos bükkösök, tölgyesek közt sétálva dámszarvasokkal, őzekkel, apróvadakkal találkozhatnak.

A település fontosabb adatai:

  • Területe: 4886 ha
  • Lakossága: 1090 fő  (2018.)

Polgármesteri Hivatal elérhetőségei:

 

 

Címertörténet  2008. április 01.
Nagykónyi

 

A Koppány folyó meghatározó jelentőségére utal a címerpajzson harántirányban látható pólya, amelyben három hal idézi az egykori halbőséget. A sisakdísz fűzfája a hajdan füzessel benőtt patakpartot jelképezi, a malomkerék a vizimalmokat idézi. A karmai közt a szablyát tartó bagoly jelentése, hogy a régi időkben a falu határában a Bagó-hegyen állt vár jelentős szerepet töltött be a közlekedés ellenőrzésében.

 

Intézmények  2008. március 31.
Nagykónyi

 

Intézmények és elérhetőségeik

 

Közérdekű információk  2008. március 29.
Nagykónyi

 

A község területe 4886 ha, lakossága 1178 fő.

 

ImpresszumAdatvédelemCopyright