MagyarDeutsch

nyitóoldal

Belépés

 
Regisztráljon! Használja a fórumot, iratkozzon fel hírlevélünkre.
Regisztráció  Elfelejtett jelszó

Pályázatok

 


"A Dám Önkormányzati Társulás szociális alapszolgáltatásainak fejlesztése eszközbeszerzéssel"
TOP-4.2.1-15-TL1-2016-00008

 

 

Katalógus

 

 

Tamási Üdülőtelep
7090 Tamási, Termál u. 3.
Tamásiban a termálfürdő mellett 2 üdülőtelep található mintegy 200 nyaralóházzal. A házak kőházak, de néhány faház is van a kínálatunkban.
Támogatóink

 

A projekt az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium Turisztikai célelőirányzatából került támogatásra.

 

 

Belecska Diósberény Értény Felsőnyék Fürged Iregszemcse Keszőhidegkút Kisszékely Koppányszántó Magyarkeszi Miszla Nagykónyi Nagyszékely Nagyszokoly Ozora Pári Regöly Szakadát Szakály Szárazd Tamási Tolnanémedi Udvari Újireg Varsád

FőoldalTelepüléseink Pári   (2 db összesen)

Pári címere A község a kistérség közepén, Tamási szomszédságában található. A 61-es főútról lekanyarodva érhető el személygépkocsival és autóbusszal. Az 1984-ben Tamásihoz csatolt község 2006-ban vált újra önálló településsé.

A terület már az őskortól lakott volt, ezt bizonyítják a neolitikus, rézkori, bronzkori régészeti leletek. A település nevét a pápai adókönyvekben 1314-ben említik először. Egy 1573-as török adóösszeírás szerint 12 ház állt a településen. Az 1600-as évek második felében rácok lakták, 1696-ban Tamásihoz tartozó pusztaként jelent meg írásokban. Ekkor már az Eszterházyak tulajdona volt. 1726-ban Baden és Schwarzwald területéről érkeztek ide német telepesek, akik a területet szorgalmas munkával termő vidékké alakították. 1733-ban egyházilag Kónyihoz csatolták, egy 1742-es egyházlátogatási jegyzőkönyv fából készült templomról tesz említést.

A II. világháború utáni kitelepítések Párit sem kerülték el, nemzetiségi összetételét tekintve megszűnt a német többség. Jelenleg svábok, magyarok, cigányok lakják.

A településen óvoda, teleház, művelődési ház működik, a kulturális életet az ifjúsági és nemzetiségi egyesület szervezi. A németajkú lakosság foyamatosan ápolja hagyományait, szokásait, testvérvárosi kapcsolatait.

A faluból elszármazottak, kitelepítettek még ma is visszajárnak, néhányan egykori otthonukat is visszavásárolták.

A falu nagyon szép természeti környezetben fekszik, nyugalmával jó lehetőségeket biztosít a falusi turizmus meghonosítására. A gyulaji erdő a széléig húzódik, mely gazdag növény-, és állatvilágával várja a természet kedvelőit. Másik vonzereje a közeli tamási termálfütdő, mely 7 különböző méretű és vízhőfokú medencével biztosít kellemes kikapcsolódást.

A település fontosabb adatai:

  • Területe: 1306 ha
  • Lakossága: 673 fő  (2018.)

Polgármesteri Hivatal elérhetőségei:

  • Polgármester: Glück Róbert
  • Cím: 7091 Pári, Nagy u. 18.
  • Telefon: 74/887-165
  • e-mail: pari@tolna.net

 

 

Címertörténet  2008. április 01.
Pári

 

A címerkép megfogalmazásához a település jellemzői adtak támpontot. A jelképek a település természeti adottságaihoz és vallásához kötődnek. A címer fő alakja a templom titulusa, egyben Pári védőszentje, Szent Mihály arkangyal, amint a gonoszt jelképező sárkány elleni győztesként a legyőzöttre tipor.

 

Intézmények  2008. március 31.
Pári

 

Intézmények és elérhetőségeik

 

ImpresszumAdatvédelemCopyright