MagyarDeutsch

nyitóoldal

Belépés

 
Regisztráljon! Használja a fórumot, iratkozzon fel hírlevélünkre.
Regisztráció  Elfelejtett jelszó

Pályázatok

 


"A Dám Önkormányzati Társulás szociális alapszolgáltatásainak fejlesztése eszközbeszerzéssel"
TOP-4.2.1-15-TL1-2016-00008

 

 

Katalógus

 

 

Fried Kastély Szálloda és Étterem
7081 Simontornya, Malom út 33.
Kastélyszállodánk ideális kikapcsolódást nyújt a nyugodt környezetben pihenni vágyóknak. Körös-körül szőlődombok, és gyönyörű tájak várják a friss levegőre szomjazó vendégeket, mindazokat, akik szabadidejüket csendes környezetben, a természet lágy ölén szeretnék eltölteni.
Támogatóink

 

A projekt az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium Turisztikai célelőirányzatából került támogatásra.

 

 

Belecska Diósberény Dúzs Értény Felsőnyék Fürged Hőgyész Iregszemcse Kalaznó Keszőhidegkút Kisszékely Koppányszántó Magyarkeszi Miszla Mucsi Nagykónyi Nagyszékely Nagyszokoly Ozora Pári Regöly Simontornya Szakadát Szakály Szárazd Tamási Tolnanémedi Udvari Újireg Varsád

Simontornya címere A város a kistérség északkeleti részén Tolna és Fejér megye, a Mezőföld és a Hegyhát határán fekszik. A dombos-erdős vidék a Sió folyó két partján, a 61-es és a 64-es főútvonalak találkozásánál terül el. Vasúton a Budapest-Pécs és a Budapest-Gyékényes vonalon érhető el.

Ez a terület már az újkőkorszakban is lakott hely volt, a rómaiak idejében Fortianának nevezték. A honfoglalás után a vidék Árpád családjának birtoka volt. Mai nevét arról a toronyról kapta, melyet IV. Béla király engedélyével Simon alországbíró építtetett. Az ő halála után a Lackfiak, a Kanizsaiak, majd Ozorai Pipó tulajdonába került a vár és a birtok. 1477-ben vásártartási és mezővárosi jogot kapott és jelentős fejlődésnek indult. Simontornya többször volt jelentős események színtere. Először a Mátyás király ellen szőtt összeesküvés alkalmával, melynek következtében a Garai család elveszítette simontornyai birtokait. Hunyadi Mátyás a várat feleségének, Beatrix királynénak ajándékozta. 1500-tól Gergellaki Buzlay Mózes birtokába került, ekkor kapta reneszánsz várkastély formáját. A török a várat az 1543-44-es hadjárat idején foglalta el, kiűzésük után kincstári tulajdonba került, majd a Rákóczi-szabadságharc idején az országos történelmi események egyik központja lett. Vak Bottyán seregei 1705. november 11-én vették be a várat, mely a szabadságharc alatt jelentős "kurucfészeknek"számított.

Simontornyát az újabb fejődés útján a Styrum Lymburg család legjelentősebb képviselője II. Styrum Károly indította el. A birtokra német iparosokat telepített, ő hívta Simontornyára Fried Salamon tímármestert is, aki 1780-ban elindította az ipar fejlődését. A népességszám fokozatosan emelkedett, a település fontos szerepet töltött be a térségben. Ide építették fel Tolna vármegye első állandó megyeházát, így 1727-1783 között az első megyeszékhelynek tekinthető. 1879-ben megépült a Simontornyát is érintő Budapest-Dombóvár vasútvonal. A település a XIX. század végi közigazgatási reform kapcsán elveszítette mezővárosi rangját, községgé, majd nagyközséggé vált. Városi rangját 1995-ben kapta vissza.

A II. világháború után a megalakult termelőszövetkezetek révén fejlődésnek indult az agrárium, de megerősödött az ipar és a szolgáltatási szektor is. A település legfontosabb iparága a bőripar, nagyfoglalkoztatója a bőrgyár, mely rendszerváltás után hanyatlásnak indult, majd felszámolták. A privatizáció végbemenete óta a mezőgazdasági, elektronikai, faipari, élelmiszeripari vállalkozások biztosítanak megélhetést az itt élőknek és a környező településen élők közül sokaknak.

A város oktatási és kulturális intézményei, szervezetei valamennyi korosztálynak gazdag és tartalmas közösségi együttlétet kínálnak. Nyáron színházi program és lovasversenyek várják az érdeklődőket.

Simontornya legfőbb történelmi látnivalója, büszkesége a város központjában álló XIII. században épült vár, melyben a restaurálás óta múzeum működik állandó és időszakos kiállításokkal. A vár közelében áll a barokk stílusban épült katolikus templom, a volt Ferenc-rendház és a hajdani Stryum-"nagyház", mely helytörténeti gyűjteményeknek és három művész hagyatékának ad otthont. A várhoz közel hangulatos termálfürdő és kemping található. Az ide látogatók változatos, szép vidéket találhatnak, mely a kirándulóknak, horgászoknak, vízi turizmus kedvelőinek csodálatos élményt biztosít.

A település fontosabb adatai:

  • Területe: 3290 ha
  • Lakossága: 4032 fő  (2018.)

Polgármesteri Hivatal elérhetőségei:

  • Polgármester: Csőszné Katz Edit
  • Cím: 7081 Simontornya, Szent István király u. 1.
  • Telefon: 74/586-920
  • e-mail: polgarmester@simontornya.hu

 

 

Címertörténet  2008. április 01.
Simontornya

 

A város címerében az 1280-as években épült vár a meghatározó motívum, mellette balra és jobbra a várfalra tűzött aranygombú buzogányok láthatók. A vár tornyán háromágú korona van.

 

ImpresszumAdatvédelemCopyright