MagyarDeutsch

nyitóoldal

Belépés

 
Regisztráljon! Használja a fórumot, iratkozzon fel hírlevélünkre.
Regisztráció  Elfelejtett jelszó

Pályázatok

 


"A Dám Önkormányzati Társulás szociális alapszolgáltatásainak fejlesztése eszközbeszerzéssel"
TOP-4.2.1-15-TL1-2016-00008

 

 

Katalógus

 

 

Vadász vendégház
7062 Keszőhidegkút, Fő u. 43.
Faluvégi, erdőszéli, festői környzeteben pihenhet kívánság szerinti programokkal. Vadmegfigyelés, túra, horgászat, lovaglás, termálfürdő a közelben. Magyaros vendéglátás.
Támogatóink

 

A projekt az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium Turisztikai célelőirányzatából került támogatásra.

 

 

Belecska Diósberény Értény Felsőnyék Fürged Iregszemcse Keszőhidegkút Kisszékely Koppányszántó Magyarkeszi Miszla Nagykónyi Nagyszékely Nagyszokoly Ozora Pári Regöly Szakadát Szakály Szárazd Tamási Tolnanémedi Udvari Újireg Varsád

FőoldalTelepüléseink Szakály   (1 db összesen)

Szakály címere A község a kistérség délnyugati részén a Kapos folyó két partján fekszik. Autóval, busszal a 65-ös főközlekedési úton, és vasúton a Budapest-Pécs vonalon érhető el.

Első írásos említése 1273-ból való, ekkor Moys tárnokmester az általa alapított ábrahámi kolostornak adományozta a települést. A falu a Kapos bal partján fekvő Szakályból és a jobb parton elterülő Csernyédből jött létre. 1351-től 1543-ig Csernyéd a megye székhelye, megyegyűlések színhelye volt. A település jelentős fejlődésnek indult, kézművesek telepedtek le itt, a kereskedelem is föllendült csakúgy, mint a mezőgazdaság. A török uralom alatt elnéptelenedett a két különálló település. 1581-től rácok lakták, de többségük néhány évtized után elvándorolt innen. Szakály a XVII. század végétől Esterházy-birtok volt, ők magyar telepesekkel népesítették be a falut. A település templomának szentélyét a XV. században építették gótikus stílusban, hajója és tornya a XVIII. században épült újjá, és a XIX. században nyerte el mai eklektikus formáját. A falu szomszédságában áll a csicsói barokk kápolnatemplom, mely 1732-45 között épült, s tavasszal Szentháromság napján és ősszel Kisboldogasszonykor búcsújáróhely.

A község intézményei között óvoda, általános iskola, művelődési ház, könyvtár, tájház működik. A falu utcáit Törő György fafaragó alkotásai díszítik. A XVIII. században épült az a ház, mely tájházként funkcionál, tárgyaiban a Kapos-Koppány menti nagyállattartó középparasztság életmódja elevenedik meg. Az érdeklődök itt tekinthetik meg a méltán híres szakályi népviseletet is.

A település fontosabb adatai:

  • Területe: 3975 ha
  • Lakossága: 1345 fő  (2018.)

Polgármesteri Hivatal elérhetőségei:

  • Polgármester: Feuerbach Szabolcs
  • Cím: 7192 Szakály, Kossuth L. u. 11.
  • Telefon: 74/588-078
  • e-mail: szakalyph@tolna.net

 

 

Címertörténet  2008. április 01.
Szakály

 

A gímszarvasfej a hét csillaggal és a Hold rozettával a szarvak között a hét honfoglaló törzsre utal, és arra, hogy Szakály már a honfoglalás idején lakott terület volt. A piros mezőben a település mai arculatát meghatározó katolikus templom rajzolata látható. A szőlőtermesztésre a fürt, a mezőgazdaságra a búzakalász utal. Alattuk az ezüst hullám a falut két részre osztó Kapos folyót jelöli.

 

ImpresszumAdatvédelemCopyright