MagyarDeutsch

nyitóoldal

Belépés

 
Regisztráljon! Használja a fórumot, iratkozzon fel hírlevélünkre.
Regisztráció  Elfelejtett jelszó

Pályázatok

 


"A Dám Önkormányzati Társulás szociális alapszolgáltatásainak fejlesztése eszközbeszerzéssel"
TOP-4.2.1-15-TL1-2016-00008

 

 

Katalógus

 

 

Magdaléna Panzió
7090 Tamási, Várhegy u. 21.
A Magdaléna Panzió egy 3 ágyas és egy 2 ágyas apartmannal, valamint két teljesen különálló házzal várja a pihenni és kikapcsolódni vágyókat.
Támogatóink

 

A projekt az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium Turisztikai célelőirányzatából került támogatásra.

 

 

Belecska Diósberény Dúzs Értény Felsőnyék Fürged Gyönk Hőgyész Iregszemcse Kalaznó Keszőhidegkút Kisszékely Koppányszántó Magyarkeszi Miszla Mucsi Nagykónyi Nagyszékely Nagyszokoly Ozora Pári Regöly Simontornya Szakadát Szakály Szárazd Tamási Tolnanémedi Udvari Újireg Varsád

FőoldalTelepüléseink Szárazd   (1 db összesen)

Szárazd címere A megye egyik legkisebb települése a kistérség középső részén, a Kapos völgye mentén, a Hegyhát dombjain helyezkedik el. A 63-as útról Gyönk felől érhető el.

A történelem során a jelenlegi falutól keletre egy kilométerre feküdt Gerenyás település, mellyel közös múltja van. Már a bronzkortól lakott település volt. Szárazd neve írásban 1292-ben jelent meg először, Gerenyásnak már 1330-ban temploma volt. A török időkben mindkét település elnéptelenedett, s az 1700-as években németekkel telepítették be. A betelepülők nagy része evangélikus volt, s 1800 körül építették klasszicista stílusú késő barokk templomukat. Barokk szószékoltára a XVIII. századból való. A falu életében nagy változást hozott az 1947-48-as kiteleptés, amikor is a lakosság 70%-át vitték el Szárazdról. Egykori berendezési és használati tárgyaik őrzik emléküket a helyi tájházban.

A tiszta, csendes, kis falu gazdag vadállománya minden évben több német turistát csábít a településre.

A település fontosabb adatai:

  • Területe: 778 ha
  • Lakossága: 260 fő  (2012.)

Polgármesteri Hivatal elérhetőségei:

  • Polgármester: Budai Mária
  • Cím: 7063 Szárazd, Béke u. 69.
  • Telefon: 74/402-218
  • e-mail: szankorm@t-online.hu

 

 

Címertörténet  2008. április 01.
Szárazd

 

A hullámpólya a pajzsderékon a falu határában folyó Kapost jelképezi. A hármas búzakalász a falu hagyományos mezőgazdasági kultúrájának jelképeként jelenik meg. Mellette a lilahagyma, ezt a növényt a betelepített németek hozták magukkal és honosították meg. A pajzsderék és a pajzsfej mellett arany dísz található.

 

ImpresszumAdatvédelemCopyright