MagyarDeutsch

nyitóoldal

Belépés

 
Regisztráljon! Használja a fórumot, iratkozzon fel hírlevélünkre.
Regisztráció  Elfelejtett jelszó

Pályázatok

 


"A Dám Önkormányzati Társulás szociális alapszolgáltatásainak fejlesztése eszközbeszerzéssel"
TOP-4.2.1-15-TL1-2016-00008

 

 

Katalógus

 

 

Tamási Üdülőtelep
7090 Tamási, Termál u. 3.
Tamásiban a termálfürdő mellett 2 üdülőtelep található mintegy 200 nyaralóházzal. A házak kőházak, de néhány faház is van a kínálatunkban.
Támogatóink

 

A projekt az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium Turisztikai célelőirányzatából került támogatásra.

 

 

Belecska Diósberény Értény Felsőnyék Fürged Iregszemcse Keszőhidegkút Kisszékely Koppányszántó Magyarkeszi Miszla Nagykónyi Nagyszékely Nagyszokoly Ozora Pári Regöly Szakadát Szakály Szárazd Tamási Tolnanémedi Udvari Újireg Varsád

FőoldalTelepüléseink Újireg   (1 db összesen)

Újireg címere A falu a kistérség nyugati szélén fekszik, a 65-ös útról Iregszemcsénél letérve, a 61-es útról Nagykónyi előtt lekanyarodva érhető el.

A település a megye egyik legfiatalabb községe, a jelenlegi falu 1930-ban alakult ki, amikor Jászárokszállásról 80 család érkezett ide a gazdasági válság miatt. Valaha Muthpuszta néven nagyobb falu lehetett itt, egy 1333-as oklevél kolostorról, papról is tesz említést, tehát egyházi birtok lehetett. Később a Zichy család birtokába került, lakói jobbágyok, majd uradalmi cselédek voltak. A XX. század '30-as éveitől ideérkező jász családok földet, kamatmentes állami kölcsönt és mezőgazdasági eszközöket kaptak életük újrakezdéséhez. A jászok az Alföldön szokásos növényi kultúrát honosították meg, a férfiak a Dunántúl különböző helyein vállaltak kubikosmunkát. 1949-ben neve Jásztelepszállás, majd 1950-től Újireg lett. Katolikus vallásuk gyakorlására hosszú ideig csak kápolna állt rendelkezésükre, a falu modern stílusu katolikus templomát a helyi hívek adományozásából és az elszármazottak támogatásából 1993-ban építették. A község központjában áll a 2000-ben létrehozott Jász Emlékhely, csúcsán a jászok jelképével, Lehel kürtjével. A XIX. század végén épült Zichy-kúria jelenleg faluházként működik, a hajdani imaházban a település 70 éves történetét, a régi használati tárgyaikat, viseletüket bemutató falumúzeumot talál az érdeklődő.

A község lakói őrzik a hagyományaikat, rendszeresen ellátogatnak őseik földjére, és évente egy alkalommal ők is fogadják a Jászárokszállásról érkezőket. Az elmúlt években kialakított pihenő- és üdülőpark, valamint a külföldiek házvásárlásai nyomán fellendülőben van a falusi turizmus.

A település fontosabb adatai:

  • Területe: 1010 ha
  • Lakossága: 305 fő  (2018.)

Polgármesteri Hivatal elérhetőségei:

  • Polgármester: Pethes József
  • Cím: 7095 Újireg, Kossuth L. u. 1.
  • Telefon: 74/480-305
  • e-mail: ujireg@freemail.hu

 

 

 

Címertörténet  2008. április 01.
Udvari

 

A község címerpajzsának ezüst mezejében búzakék pajzsfő van, amelyben a lakosság származására utaló jászkürt látható. Alatta az ezüst mezőben álló kék kubikostalicska az újiregiek egykori munkájára utal. A pajzsot vörössel és kékkel bélelt pántos ezüst sisak díszíti, vörössel és kékkel ékesített heraldikai koronával. A sisakkoronából két szál arany búzakalász nő ki, kettőskereszttel. A takaró kék és ezüst színű.

 

ImpresszumAdatvédelemCopyright