MagyarDeutsch

nyitóoldal

Belépés

 
Regisztráljon! Használja a fórumot, iratkozzon fel hírlevélünkre.
Regisztráció  Elfelejtett jelszó

Pályázatok

 


"A Dám Önkormányzati Társulás szociális alapszolgáltatásainak fejlesztése eszközbeszerzéssel"
TOP-4.2.1-15-TL1-2016-00008

 

 

Katalógus

 

 

Termál Motel és Kemping
7090 Tamási, Hársfa u. 1.
A kemping különböző szolgáltatásokkal várja kedves vendégeit a termálfürdő közvetlen szomszédságában.
Támogatóink

 

A projekt az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium Turisztikai célelőirányzatából került támogatásra.

 

 

Belecska Diósberény Dúzs Értény Felsőnyék Fürged Hőgyész Iregszemcse Kalaznó Keszőhidegkút Kisszékely Koppányszántó Magyarkeszi Miszla Mucsi Nagykónyi Nagyszékely Nagyszokoly Ozora Pári Regöly Szakadát Szakály Szárazd Tamási Tolnanémedi Udvari Újireg Varsád

FőoldalTelepüléseink Hőgyész   (3 db összesen)

Hőgyész címere A község a Tolnai hegyhát déli részén, a Kapos -völgye mellett húzódó Donát -patak völgyében, szép természeti környezetben fekszik. A 65-ös út Tamási és Szekszárd közötti szakaszán fekvő település alsóbb rendű utakon több felől is megközelíthető. Vasúton is elérhető, vasútállomása a 4 km-re fekvő Szakály községgel közös.

Az első írásos emléke egy 1277-ből származó adománylevél, melyben IV. Kun László Simon al-országbírójának adományozta Hőgyészt és környékét. A török hódoltság alatt a település teljesen elnéptelenedett. 1722-től a francia származású Clauidius Florimundus Mercy gróf a frank és sváb-német tartományokból iparosokat, kereskedőket és kézműveseket telepített a faluba. Az uradalmi székhellyé, gazdasági központtá tett falunak 1753-ban Mária Terézia mezővárosi rangot adományozott. Ebben a korban rakták le helyi textilfeldolgozás alapjait, melynek hatása napjainkban is érezhető. A Mercyek közel fél évszázados működése utána gróf Apponyi család lett a község új birtokosa. A család 150 éves jelenléte alatt továbbfeljődött és gyarapodott a település, Hőgyész szellemi és kulturális központtá vált. Ebben az időszakban építették át a barokk kastélyt és későbarokk-klasszicista stílusú katolikus templomot. Iskolákat alapítottak, latin és zeneiskolát illetve óvoda is működött a településen. A XIX. század elejére gyógyszertár, emeletes községháza és kávéház is épült. Apponyi Antal, ki Tolna megye főispánja volt, számos alkalommal adott helyet különböző zenei rendezvényeknek a kastélyban. Többek között játszott itt Liszt Ferenc is.

A német ajkú lakosság mellé az 1730-as évektől vándorkereskedő zsidó családok érkeztek, majd az idők során a megye 4. legnépesebb zsidó közössége élt itt, mely meghatározta a település gazdasági és kulturális életét. A ma romos állapotban álló zsinagóga ezta kort idézi. A századfordulóra jellemző szellemi élet Hőgyészen is megmutatkozott, különböző egyletek alakultak meg. 1927-ben megépült a polgári iskola, mely a mai napi ideális környezetet biztosít a gyerekeknek. Fontos hangsúlyt fektetnek a német nyelv oktatására.

A második világháború elhurcolt zsidók, a német ajkúak kitlepítése súlyos veszteséget jelentett a településnek, akik helyére bukovinai székelyek és felvidéki családok kerültek. 1945 után a legnagyobb foglalkoztató a Hőgyészi Állami Gazdaság volt, ami a rendszerváltásig 1600 embert foglalkoztatott.

A község mezőgazdasági és textilipari jellege napjainkban is megmaradt. A lakosság számának és urbanizáltságának köszönhetően a megye 10. városa lehet.

Hőgyészi emberek nagy gondot fordítanak a hagyományok ápolására, ebben szerepet játszik a művelődési ház és a benne működő hagyományőrző és művészeti csoportok. A község tereit, intézményeit számos kiváló művész alkotása díszíti. A Német Nemzetiségi Tájház a helyi svábság a Székely-Sziget Gyűjtemény a művelődési házban található.

A vadrezervátumos tölgy-és akácerdők horgásztavak, jó bort termő domboldalak vonzzák az aktív és passzív pihenést kedvelőket egyaránt. A falusi turizmus kedvelőit vendégházak várják, programként horgászatot, vadászást, lovaglási, kocsikázási lehetőséget kínálnak. A Tolnai Borút állomás hangulatos pincéinek gazdái finom borokkal kínálják az oda látogatókat.

Külön vonzerőnek számít a 2001-ben termálszállóvá átalakított négycsillagos Gróf Apponyi Kastélyszálló. Kisebb térsaságoknak családoknak vállalati konferenciákhoz ajánlja szolgáltatásait a kétcsillagos Lichtenstein Kastélyszálló. Kedvelt búcsújáró hely Hőgyésztől fekvő csicsói kápolna.

A település fontosabb adatai:

  • Területe: 3715 ha
  • Lakossága: 2848 fő  (2018.)

Polgármesteri Hivatal elérhetőségei:

  • Polgármester: Máté Szabolcs
  • Cím: 7191 Hőgyész, Kossuth L. u. 1.
  • Telefon: 74/588-060
  • e-mail: polgarmester@hogyesz.hu

 

 

 

 

Címertörténet  2008. április 01.
Hőgyész

 

A címerpajzsban álló katona pajzsa kék alapszínű, fekete kerettel. Benne zöld színű földhalom, melyből vörösesbarna szőlőtőke emelkedik ki. A zöld termőföldön ugrásra kész hölgymenyét látható, amely a község nevének eredetét szimbolizálja. Az összetartozás kék mezejében megjelennek az örökkévalóság jelképei: az arany színt sugározó Nap és az ezüstösen csillogó Hold.

 

Intézmények  2008. március 29.
Hőgyész

 

Intézmények és elérhetőségeik

 

Közérdekű információk  2008. március 29.
Hőgyész

 

A nagyközség területe 246 ha, lakossága 2984 fő.

 

ImpresszumAdatvédelemCopyright