MagyarDeutsch

nyitóoldal

Belépés

 
Regisztráljon! Használja a fórumot, iratkozzon fel hírlevélünkre.
Regisztráció  Elfelejtett jelszó

Pályázatok

 


"A Dám Önkormányzati Társulás szociális alapszolgáltatásainak fejlesztése eszközbeszerzéssel"
TOP-4.2.1-15-TL1-2016-00008

 

 

Katalógus

 

 

Tulipán Panzió
7081 Simontornya, Petőfi u. 38.
Nyitva tartási időszak: egész évben
Férőhelyek száma: 9 fő
Szobák száma: 4 db
Szolgáltatások: saját parkoló, buszparkoló, étkezési lehetőség
Támogatóink

 

A projekt az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium Turisztikai célelőirányzatából került támogatásra.

 

 

Belecska Diósberény Értény Felsőnyék Fürged Iregszemcse Keszőhidegkút Kisszékely Koppányszántó Magyarkeszi Miszla Nagykónyi Nagyszékely Nagyszokoly Ozora Pári Regöly Szakadát Szakály Szárazd Tamási Tolnanémedi Udvari Újireg Varsád

Keszőhidegkút címereA falu a kistérség középső részén, a hegyhát keleti nyúlványán terül el. Legkönnyebben a 61-es út Tamási és Simontornya közötti szakaszáról érhető el, de a 63-as és 65-ös út felől is megközelíthető.

Neve a Keszi törzsnévre vezethető vissza, a Hidegkút pedig egy régi, hideg vizű forráskúttól származik, amely még ma is látható a településen. Egy része Simontornya várához tartozik, másik része a szakadátiak birtoka volt. A terület már az őskorban is lakott hely volt, ezt bizonyítják az itt feltárt 3200 bronzkori leletek, melyeket a Nemzeti Múzeumban őriznek. Először egy 1397-es Zsigmond-kori oklevél tesz említést a településről. A török időkben a település teljesen elnéptelenedett. A török megszállás után a visszatelepülő kevés számú magyar család mellett hesseni evangélikus német telepesek érkeztek ide. Ettől kezdve a falu többségét ők alkották. Az 1946-os kitelepítés idején a lakosság 80-90 %-át elvitték, mely a mai napig fájó emlék a település történetében. A falu lakossága akárcsak régen, most is elsősorban mezőgazdasággal foglalkozik, de szerencsére megjelentek vadászturizmushoz kapcsolódó vállalkozások is. Látnivalói között említhetjük az 1795-ben épült késő barokk evangélikus templomot, melynek tornyát a XIX. század második felében eklektikus stílusban átépítették, berendezése a XVII. századból való.

Ha a látogató felkapaszkodik a meredek domboldalra, szemet gyönyörködtető látványt nyújt a régi pincesor és a környék panorámája.

A település fontosabb adatai:

  • Területe: 972 ha
  • Lakossága: 207 fő  (2018.)

Polgármesteri Hivatal elérhetőségei:

  • Polgármester: Nagy Aranka
  • Cím: 7062 Keszőhidegkút, Petőfi S. u. 24.
  • Telefon: 74/402-335
  • e-mail: polgi@tolna.net

 

Címertörténet  2008. április 01.
Keszőhidegkút

 

Hegyes talpú rajzs, fekete vonallal szegélyezve. A pajzs közepén ezüstszínű hullámpólya, amely a Kapos-folyót szimbolizálja. Az alsó zöldszínű mezőben két egymást kerezstező szárú, aranyszínű, ívelt búzakalász. A felső kékszínű mezőben a heraldikai jobb oldalon 12 sugarú aranyszínű nap, a heraldikai bal oldalon bíborszínű szőlőfürt zöld levéllel, levélerezettel.

 

Intézmények  2008. március 31.
Keszőhidegkút

 

Intézmények és elérhetőségeik

 

Közérdekű információk  2008. március 29.
Keszőhidegkút

 

A község területe 972 ha, lakossága 229 fő.

 

ImpresszumAdatvédelemCopyright