MagyarDeutsch

nyitóoldal

Belépés

 
Regisztráljon! Használja a fórumot, iratkozzon fel hírlevélünkre.
Regisztráció  Elfelejtett jelszó

Pályázatok

 


"A Dám Önkormányzati Társulás szociális alapszolgáltatásainak fejlesztése eszközbeszerzéssel"
TOP-4.2.1-15-TL1-2016-00008

 

 

Katalógus

 

 

Vadász vendégház
7062 Keszőhidegkút, Fő u. 43.
Faluvégi, erdőszéli, festői környzeteben pihenhet kívánság szerinti programokkal. Vadmegfigyelés, túra, horgászat, lovaglás, termálfürdő a közelben. Magyaros vendéglátás.
Támogatóink

 

A projekt az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium Turisztikai célelőirányzatából került támogatásra.

 

 

Belecska Diósberény Értény Felsőnyék Fürged Iregszemcse Keszőhidegkút Kisszékely Koppányszántó Magyarkeszi Miszla Nagykónyi Nagyszékely Nagyszokoly Ozora Pári Regöly Szakadát Szakály Szárazd Tamási Tolnanémedi Udvari Újireg Varsád

Nagyszokoly címere A hagyományosan magyar ajkú település a kistérség északnyugati részén, Somogy megyével határos területen fekszik. A 65-ös útról, illetve a 65-öst a 64-essel összekötő útról egyaránt elérhető.

A falu nevét 1187-ben említik először, egy pápai bulla szerint a johannita lovagrend birtoka volt. Mai nevét 1903 óta használja, mely szláv eredetű és jelentése sólyom. Ez a nemes madárfaj honos lehetett a környező erdőségekben. Többen birtokolták, majd egy Firenzéből származó hadvezér Filippo Scolari, azaz Ozorai Pipo tulajdona lett. A török időkben a falu elnéptelenedett, ezt követően az Eszterházy család birtokába került. Az 1720-as években magyar telepesek érkeztek a Somogy megyei Igalból. Később a vallásuk miatt üldözött reformátusok nagy számban telepedtek Szokolyra, első templomukat 1725-ben fából építették. Ma is álló templomukat 1790-ben fejezték be, 1871-ben iskolaházat és tanítói lakást is építettek. A római katolikusoknak és reformátusoknak is volt saját templomuk. A római katolikus templom gótikus eredetű és a XVIII. században épült. A falu lakossága elsősorban mezőgazdasággal foglalkozott.

A faluban óvoda, művelődési ház, könyvtár, orvosi rendelő működik. A településen ma is híres lótenyéztés folyik. A település minél szélesebb körű megismertetése érdekében be kívánnak kapcsolódni a borturizmusba.

A település fontosabb adatai:

  • Területe: 2758 ha
  • Lakossága: 898 fő  (2018.)

Polgármesteri Hivatal elérhetőségei:

  • Polgármester: Bors Bálint
  • Cím: 7097 Nagyszokoly, Petőfi S. u. 276.
  • Telefon: 74/578-038
  • e-mail: nagyszokoly@tolna.gov.hu

 

 

Címertörténet  2008. április 01.
Nagyszokoly

 

A településnek beszélő, azaz névév címere van. Az ilyen címereket rendkívül értékesnek tartja számon a heraldika. A község neve szláv eredetű, a "szokoly" jelentése sólyom. A sólyom lábainál látható két nyílvessző a honfoglaló magyarságra utal. A címerpajzs felső, kék mezejében a községnek a kereszténységhez való tartozása fejeződik ki: a fehér rózsában szívbe foglalt latin és a mellette álló kettőskereszttel.

 

Intézmények  2008. március 31.
Nagyszokoly

 

Intézmények és elérhetőségeik

 

Közérdekű információk  2008. március 29.
Nagyszokoly

 

A község területe 2758 ha, lakossága 896 fő.

 

ImpresszumAdatvédelemCopyright