MagyarDeutsch

nyitóoldal

Belépés

 
Regisztráljon! Használja a fórumot, iratkozzon fel hírlevélünkre.
Regisztráció  Elfelejtett jelszó

Pályázatok

 


"A Dám Önkormányzati Társulás szociális alapszolgáltatásainak fejlesztése eszközbeszerzéssel"
TOP-4.2.1-15-TL1-2016-00008

 

 

Katalógus

 

 

Fried Kastély Szálloda és Étterem
7081 Simontornya, Malom út 33.
Kastélyszállodánk ideális kikapcsolódást nyújt a nyugodt környezetben pihenni vágyóknak. Körös-körül szőlődombok, és gyönyörű tájak várják a friss levegőre szomjazó vendégeket, mindazokat, akik szabadidejüket csendes környezetben, a természet lágy ölén szeretnék eltölteni.
Támogatóink

 

A projekt az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium Turisztikai célelőirányzatából került támogatásra.

 

 

Belecska Diósberény Értény Felsőnyék Fürged Iregszemcse Keszőhidegkút Kisszékely Koppányszántó Magyarkeszi Miszla Nagykónyi Nagyszékely Nagyszokoly Ozora Pári Regöly Szakadát Szakály Szárazd Tamási Tolnanémedi Udvari Újireg Varsád

FőoldalTelepüléseink Szakadát   (1 db összesen)

Szakadát címere A falu a kistérség déli részén, a Hegyhát dimbes-dombos vidékén fekszik. A 65-ös útról Hőgyész közelében lekanyarodva, vagy a 63-as útról Gyönk irányában érhető el.

Már a VI. században lakott hely volt, erről tanúskodik az itt talált avar temető. A XIII. században egyházas hely volt, egy 1298-ban kelt oklevél szerint ez idő szerint már templom is állt itt. A török uralom következtében a település elnéptelenedett. Az 1700-as években megindult az újratelepítés, gróf Mercy német családokat hozott ide Pfalzból, majd Rajna és Hessen vidékéről. A római katolikus templomukat 1765-ben építették fel. A lélekszám gyarapodásával támadt földhiány miatt a családok fiú gyermekei iparos szakmát tanultak, 1867-ben már közel 200 iparost tartottak számon. A fejlődés eredményeként 1871-ben Szakadát nagyközségi rangot kapott. A II. világháború utáni kitelepítésekkor a lakosság háromnegyede kicserélődött, a svábok helyére felvidékiek kerültek. Ez a népességcsere komoly traumát okozott a település életében. A viszonyok az '50-es évektől kezdtek normalizálódni, ekkortól újraindult a feljődés. Az 1960-as évek körzetesítésének következtében Gyönk társközségévé vált a község, önállóságát csak a rendszerváltáskor kapta vissza.

A községben könyvtár, teleház működik, mely a civil szervezetekkel közösen szervezi a falu közösségi, kulturális életét.

Az elmúlt években többen vásároltak megüresedett házakat üdülési és pihenési célra. A falu történeti értékei között muzeális értékű falusi házak, épületek, templom, kápolnák, szobrok nyújtanak építészeti látnivalót az ide látogatóknak. Természeti környezet nyugalmat áraszt, a falu határában halastavak vannak, melyek mentén túraútvonalat alakítottak ki pihenőkkel, szalonnasütő helyekkel.

A település fontosabb adatai:

  • Területe: 1281 ha
  • Lakossága: 244 fő  (2018.)

Polgármesteri Hivatal elérhetőségei:

  • Polgármester: Laszk Gábor
  • Cím: 7071 Szakadát, Ady E. u. 234.
  • Telefon: 74/548-040
  • e-mail: szakadatph@t-online.hu

 

 

 

Címertörténet  2008. április 01.
Szakadát

 

A pajzs címer heroldigailag szabályos, három osztatú. A piros, fehér, zöld szín a magyar hazához való ragaszkodást kívánja szimbolizálni. Az alsó mezőt két dombíveléssel választották el. A rozmaring a helyi németséget szimbolizálja. Piros alapon, fekete rajzolattal a helyi templom található arany színben. Az alsó zöld mezőben a mezőgazdaságot szimbolizáló búzakalász és két mesterszerszám: kőműveskanál és szekerce látható.

 

ImpresszumAdatvédelemCopyright