MagyarDeutsch

nyitóoldal

Belépés

 
Regisztráljon! Használja a fórumot, iratkozzon fel hírlevélünkre.
Regisztráció  Elfelejtett jelszó

Pályázatok

 


"A Dám Önkormányzati Társulás szociális alapszolgáltatásainak fejlesztése eszközbeszerzéssel"
TOP-4.2.1-15-TL1-2016-00008

 

 

Katalógus

 

 

Tamási Üdülőtelep
7090 Tamási, Termál u. 3.
Tamásiban a termálfürdő mellett 2 üdülőtelep található mintegy 200 nyaralóházzal. A házak kőházak, de néhány faház is van a kínálatunkban.
Támogatóink

 

A projekt az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium Turisztikai célelőirányzatából került támogatásra.

 

 

Belecska Diósberény Értény Felsőnyék Fürged Iregszemcse Keszőhidegkút Kisszékely Koppányszántó Magyarkeszi Miszla Nagykónyi Nagyszékely Nagyszokoly Ozora Pári Regöly Szakadát Szakály Szárazd Tamási Tolnanémedi Udvari Újireg Varsád

Nagyszékely címere A szép fekvésű zsáktelepülés a kistérség keleti részén a hegyhát közti völgyekben fekszik. A 61-es és a 63-as útról érhető el, tömegközlekedéssel Pincehelyen át autóbusszal közelíthető meg.

A hely már az őskorban is lakott volt, és gazdag leletek kerültek elő a római korból is. Mai nevét egy Rákóczi fejedelem aláírásával ellátott rendeletben rögzítették először 1704-ben. A török uralom első évtizedeiben még megmaradtak korábbi lakói, később a lakosság jelentősen lecsökkent. A török hódoltság idején rácok is éltek itt, de a török kiűzése után a magyar földbirtokosok főként német ajkú lakosságot telepítettek az akkor már Nagyszékely nevet viselő településre. 1720-ban gróf Styrum Maximillian hívására Hessen-Cassel grófságból és Hanau környékéről érkeztek ide telepesek. A német református családok több mint 200 évig éltek itt, ők alakították ki a máig egységes faluképet, építettek templomot és iskolát, az ő munkájuk eredményeként lett Nagyszékely a környék egyik legszebb települése.

A településen óvoda, alsó tagozatos iskola, könyvtár, művelődési ház, teleház működik. A rendkívül szép természeti és a harmonikus épített környezet vonzóvá teszi a települést az ide látogatók számára. Építészeti ritkaságnak számít a falu összebújó templom együttese, a román kori kistemplom és a közvetlen mellé épített barokk stílusú református templom. Műemléki szempontból érdekes látnivaló az 1800-as években épült népi építészeti stílusú lakóház. A természet és a vadászat szerelmeseit korszerű vendégházak, a helyi kismesterségek iránt érdeklődőket kézművesház várja. Nagyszékely része a Tolnai Borútnak, pincesorán érdemes megkóstolni az itt termett borokat.

A település fontosabb adatai:

  • Területe: 3672 ha
  • Lakossága: 433 fő  (2018.)

Polgármesteri Hivatal elérhetőségei:

  • Polgármester: Klubecz Istvánné
  • Cím: 7085 Nagyszékely, Táncsics M. u. 11.
  • Telefon: 74/408-393
  • e-mail: polgarmester@nagyszekely.hu

 

 

Címertörténet  2008. április 01.
Nagyszékely

 

Álló háromszögű pajzs kék mezejében zöld pajzsfő. A zöld mezőben lebegő helyzetű, csúcsával felfelé állított ezüst ekevas előtt egymáson harántirányban keresztbetett két ezüst csoroszlya. A kék mezőben alul lebegő helyzetű, indás arany szőlőfürt két levéllel, felette egymáson harántirányban keresztbetett leveles arany kukorica és arany búzakalász.

 

Intézmények  2008. március 31.
Nagyszékely

 

Intézmények és elérhetőségeik

 

Közérdekű információk  2008. március 29.
Nagyszékely

 

A község területe 3672 ha, lakossága 448 fő.

 

ImpresszumAdatvédelemCopyright