MagyarDeutsch

nyitóoldal

Belépés

 
Regisztráljon! Használja a fórumot, iratkozzon fel hírlevélünkre.
Regisztráció  Elfelejtett jelszó

Pályázatok

 


"A Dám Önkormányzati Társulás szociális alapszolgáltatásainak fejlesztése eszközbeszerzéssel"
TOP-4.2.1-15-TL1-2016-00008

 

 

Katalógus

 

 

Magdaléna Panzió
7090 Tamási, Várhegy u. 21.
A Magdaléna Panzió egy 3 ágyas és egy 2 ágyas apartmannal, valamint két teljesen különálló házzal várja a pihenni és kikapcsolódni vágyókat.
Támogatóink

 

A projekt az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium Turisztikai célelőirányzatából került támogatásra.

 

 

Belecska Diósberény Értény Felsőnyék Fürged Iregszemcse Keszőhidegkút Kisszékely Koppányszántó Magyarkeszi Miszla Nagykónyi Nagyszékely Nagyszokoly Ozora Pári Regöly Szakadát Szakály Szárazd Tamási Tolnanémedi Udvari Újireg Varsád

FőoldalTelepüléseink Varsád   (1 db összesen)

Varsád címere A közel 800 éves falu a Tolnai-Hegyhát dombjai között fekszik, a 63-as útról érhető el Gyönk irányában.

A település területe közép- és újkőkorszak óta folyamatosan lakott volt. Nevét először 1305-ben említi okirat. A török hódoltság előtt a terület leghíresebb földesura Ozorai Pipo volt. A törökök kivonulása után szinte teljesen elnéptelenedett a falu, melyet 1713-86 között Hessen környkéről érkező evangelikus németek betelpítésével népesítették be újra. Templomukat 1786-ban emelték, a település egykor evangelikus esperesi székhely is volt. A I. világháború utáni kitelepítésig német nemzetiségű település volt, a svábok helyére székely és felvidéki családok érkeztek.

Hagyományaik ápolására napjainkban nagy hangsúlyt fektetnek. A faluban óvoda, könyvtár, művelődési ház teleház működik, mely intézmények a településen tevékenykedő civil szervezetekkel közösen szervezik a falu kulturális közösségi életét. A település műemléke a már említett evangelikus templom, de az 1970-es években épült katolikus templomban a többségbe került katolikus hívek is gyakorolhatják vallásukat. A település központjában áll az I.-II. világháborús emlékmű, amin egy turulmadár látható. Ez a szimbólum meghatározó a település életében, többek között megjelenik a település címerén is.

A település fontosabb adatai:

  • Területe: 2141 ha
  • Lakossága: 496 fő  (2018.)

Polgármesteri Hivatal elérhetőségei:

  • Polgármester: Andrási Zoltánné
  • Cím: 7067 Varsád, Ady E. u. 4.
  • Telefon: 74/448-180
  • e-mail: varsadph@tolna.net

 

 

Címertörténet  2008. április 01.
Varsád

 

A címer alsó részén húzódó kék hullámvonal a Donát-patakot jelzi. Az 1843-as pecsétnyomóról adaptált szőlőfürt a község mezőgazdasági jellegét jelképezi. A címerpajzs felső részében ábrázolt katolikus és evangélikus templom kifejezi azt is, hogy a két felekezetű és nemzetiségű falu lakossága békében élt és él egymás mellett. A címer központi motívuma a község világháborús emlékművét is díszítő turul.

 

ImpresszumAdatvédelemCopyright